
SŁODYCZE I FAST FOOD W DIECIE DZIECKA
Dieta dziecka ma zasadniczy wpływ na jego rozwój psychofizyczny. Dietetycy biją na alarm, że cukier prowadzi do rozdrażnienia, może wywoływać senność,
a wszechobecny jest w wielu produktach spożywczych. Spożywając codziennie spore ilości cukru dzieci stają się nadpobudliwe, a nawet mogą przejawiać zachowania agresywne. Wolniej myślą, słabiej przyswajają wiedzę, mają zaburzone funkcje poznawcze i problemy z koncentracją. Często mają kłopoty ze snem, ponieważ spożywają kofeinę, która występuje nie tylko w kawie, ale także w wielu produktach, np. w napojach gazowanych. Nawet jeśli na opakowaniu widnieje informacja, że napój jest bez cukru, a jest słodki, to wiadomo, że zawiera syrop glukozowo-fruktozowy. Syrop ten jest niestety jeszcze bardziej szkodliwy niż cukier. Zaburza wydzielane leptyny – hormonu, który odpowiada za ośrodek sytości. Tymczasem cukier – zarówno biały, klonowy, trzcinowy lub pochodzący z melasy – nie dostarcza organizmowi żadnych cennych składników odżywczych. Przeciwnie, prowadzi do otyłości, cukrzycy, próchnicy i wielu innych chorób, uszkadza błonę śluzową jelit i żołądka, zmniejsza wchłanianie witamin i minerałów, powoduje egzemę, wreszcie – cukier uzależnia. Jednak mimo to nie powinien być zupełnie wyeliminowany z diety ponieważ jest to jednocześnie ważny węglowodan, który dostarcza mózgowi energii niezbędnej do jego prawidłowego funkcjonowania, jest źródłem siły dla mięśni. Ale na pewno trzeba ograniczać jego spożycie. Bardzo niebezpieczne są barwniki, dodatki do żywności i konserwanty ponieważ negatywnie wpływają na układ nerwowy. Problemy
z zachowaniem wynikać mogą również z niedoborów składników mineralnych, zwłaszcza żelaza i cynku.
Dzieci tyją w zastraszającym tempie. Coraz więcej maluchów w Polsce ma nadwagę, czasem sporą. Uwielbiane, zwłaszcza przez dzieci, fast foody (frytki, hamburgery, pizza, słone przekąski) to przede wszystkim źródło tłuszczu. Częste jedzenie takich potraw może powodować powstawanie niektórych nowotworów układu pokarmowego, przyspieszać miażdżycę oraz chorobę wieńcową. Tego typu żywność zawiera dużo soli, która niekorzystnie wpływa na układ krążenia i układ moczowy, natomiast mało witamin oraz błonnika co prowadzi do zaparć. Jest to żywność łatwa do spożycia, szybko przygotowana, niezalecana w żywieniu nikogo! Przetworzona, przez co ma obniżoną wartość odżywczą, niską jakość produktów, dużą kaloryczność oraz małą różnorodność jedzenia. Obecność konserwantów i barwników jest przyczyną nie tylko zaparć, ale i refluksu, alergii, nadpobudliwości, braku koncentracji co z kolei owocuje problemami w nauce. Ponadto szkodliwe związki chemiczne (E250) w kontakcie z sokiem żołądkowym tworzą substancje rakotwórcze.
CZY MY RODZICE NA PEWNO CHCEMY W TAKI SPOSÓB ŻYWIĆ SWOJE DZIECI
– NAWET OKAZJONALNIE ???
Musimy pamiętać, że za zdrowe nawyki żywieniowe odpowiadamy właśnie My. I to my – rodzice powinniśmy być przykładem dla swoich dzieci. Dlatego zwracajmy uwagę na to co sami jemy. Zadbajmy o to by na talerzu nie zabrakło kolorowych warzyw i zdrowych słodkich owoców. Starajmy się rozsądnie dobierać przekąski dla dziecka. Bądźmy konsekwentni i zdyscyplinowani, wyrabiajmy zdrowe nawyki, które uchronią nasze dziecko przed wieloma groźnymi skutkami niezdrowego odżywiania.
Źródło:
https://portalzdrowiadziecka.pl/index.php/video/wplyw-jedzenia-napsychike-dziecka/
https://www.mjakmama24.pl/dziiecko/zywienie-dziecka/dzieci-jedza-za-duzo-slodyczy-jakie-sa-tego-skutkiaa-Hqgi-kTkD-U6Cw.html
https://mamotoja.pl/smieciowe-jedzenie-jest-jak-narkotyk-nie-podawaj-go-dziecku-wstrzasajaca-kampania,dieta-malego-dziecka-artykul,17642,rlpl.html
https://www.sosrodzice.pl/uchronic-dziecko-smieciowego-jedzenia/