
DYNIA – NIE TYLKO NA HALLOWEEN
To warzywo jest wszystkim dobrze znane. Najczęściej pomarańczowa, okrągła, słodka i o wszechstronnym zastosowaniu. Dynia nazywana jest złotem z krainy Inków przywiezionym przez Kolumba. Dynie dzielimy na jadalne i ozdobne. Ozdobne wykorzystywane są głównie w czasie świąt Halloween, natomiast jadalne to źródło cennych witamin i minerałów. Jest źródłem β-karotenu, z którego powstaje witamina A. Zawiera także witaminę C oraz w dość dużych ilościach witaminę E i potas. Za sprawą dużej ilości wody (90%) jest niskoenergetyczna, dostarczając organizmowi w 100 g porcji 28 kcal. Charakteryzuje się również znaczną zawartością błonnika pokarmowego (3g/100g). Istotne znaczenie w diecie człowieka mają jej pestki, głównie za sprawą dużej ilości zawartego w nich tłuszczu roślinnego (46%). Każdy z nas znajdzie w niej korzyści dla siebie i bliskich. Niestety, dynie dostępne są jedynie jesienią, co nie oznacza, że ma być tylko jako ozdoba na Halloween. Można z niej przygotować przetwory na zimę, przyrządzić pyszną, rozgrzewającą zupę czy też użyć do wszelkiego rodzaju dań duszonych w połączeniu z innymi warzywami lub w daniach mięsno-warzywnych. W naszym przedszkolu Dzień Dyni stał się tradycją. Jest to wyjątkowy dzień, który pozwolił zapoznać się z różnorodnością dyń oraz wzbogacił naszą wiedzę na ich temat.
Źródło:
www.pieknowdomu.pl
www.zywnosc.com.pl/dynia-nie-tylko-na-halloween/